Site icon Parkeagle

Parkeerslim

ParkeerSlim Pilot in Parkeersector 72

2 juli 2018 tot 2 augustus 2019
Om het parkeerprobleem in het noorderlijke deel van Blijdorp en Bergpolder (parkeersector 72) aan te pakken, komt de gemeente Rotterdam met een innovatieve oplossing. Met behulp van een app gaat de gemeente actuele parkeerinformatie met de bewoners delen. Zo kunt u eenvoudig zien waar er in uw wijk een vrije parkeerplaats te vinden is.
Index
Het parkeerprobleem

In de gewilde straten vind je karakteristieke huizen, idyllische pleintjes en gezellige buren. Klinkt goed, toch is er een probleem: een ernstig tekort aan parkeerplaatsen. Zowel voor de automobilist, als voor de fietser. De oude jaren ’30 wijken zijn niet ontworpen op het huidige auto- en fietsbezit. Een probleem dat niet snel opgelost is.

In parkeersector 72 ervaren bewoners en ondernemers problemen met het parkeren van de auto. In dit gebied zijn de afgelopen jaren meerdere keren de betaald parkeertijden aangepast. Dit heeft niet tot een betere parkeersituatie geleid. Na suggesties van bewoners en ondernemers gaat de gemeente andere maatregelen nemen die bij moeten dragen aan het verlagen van de parkeerdruk

Een innovatieve parkeeroplossing

Parkeagle zal 1.000 vergunninghouders voorzien van een mobiele applicatie waarin zij real-time de vrije parkeerplaatsen kunnen vinden. 

In samenwerking met Parkeagle start de Gemeente Rotterdam een proef om door middel van een mobiele applicatie uw parkeerervaring in uw woonwijk een stuk aangenamer te maken. De app toont op een kaart waar de vrije parkeerplaatsen zijn. U hoeft dan niet meer eindeloos naar een parkeerplaats te zoeken. Met deze proef beogen wij het aantal gereden kilometers in de wijk drastisch te reduceren, de CO2 en fijnstof uitstoot te verminderen en zo de leefbaarheid in de wijk te verhogen.

Hoe weet Parkeagle waar plekken vrij zijn?

Parkeagle heeft een parkeersensor, een wegdeksensor ontwikkeld die wordt geplaatst op parkeerplaatsen om te meten of er een auto geparkeerd staat op de plek of juist niet.

In totaal zal Parkeagle 450 slimme parkeersensoren plaatsen op parkeerplaatsen in een gedeelte van parkeersector 72. Deze slimme parkeersensoren zijn draadloos en worden aan het wegdek bevestigd. De sensoren communiceren met ontvangers (gateways) die aan lantaarnpalen in de wijk worden opgehangen. Deze gateways sturen de bezettingsdata door naar het internet zodat u op uw mobiele applicatie real-time kunt zien waar de beschikbare parkeerplaatsen zich bevinden. Er wordt geen persoonsgebonden data verzameld door de parkeersensoren; uw anonimiteit is daarmee gewaarborgd.

Wie kan zich aanmelden voor de proef?

Enkel vergunninghouders uit sector 72 kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proef.

Op dit moment gaat het om een kleinschalige proef om het effect van de maatregel met parkeersensoren in kaart te brengen en om te toetsen of vergunninghouders daadwerkelijk zijn gebaad bij de oplossing. 

Voor de proef hopen wij tussen de 500 en 1.000 vergunninghouders mee te laten doen. Wanneer u geen vergunninghouder bent voor parkeersector 72, dan kunt u zich helaas niet aanmelden. 

Artikelen die je misschien leuk vind

Top 10 Smart Parking innovations to look out for in 2020

Parking (yes, parking) has never been more important to the world than it is today. 20 years ago, one would have considered it improbable that parking would be vital to accomplishing weighty goals like fighting climate change or achieving political equality.  But with...

read more
In welke straten wordt de parkeerbezetting in kaart gebracht?

In totaal zal Parkeagle zijn sensoren plaatsen in acht straten in sector 72 voor de duur van de pilot. Op elke parkeerplek zal één sensor worden geplaatst in de beneden genoemde straten. Houdt er rekening mee dat de parkeerplaatsen vrij van verkeer zullen moeten zijn wanneer de sensoren worden geplaatst. Zie beneden voor een installatieschema en de betreffende data wanneer de sensoren per straat worden geïnstalleerd.

De deelnemende straten
  • Cleyburchstraat  (huisnummer 1A t/m 35)
  • Sourystraat  (huisnummer 1A t/m 32C)
  • Bisschopstraat  (huisnummer 19 t/m 40)
  • Bijlwerffstraat (huisnummer 1 t/m 21B)
  • Sonmansstraat  (huisnummer 1 t/m 86)
  • Besemstraat  (huisnummer 1 t/m 12)
  • Nobelstraat  (huisnummer 1 t/m 71)
  • Noorderhavekade  (huisnummer 1 t/m 87)
Het pilotgebied
ROOD: u kunt zich aanmelden voor de pilot als u aan één van de rood gemarkeerde straten woont en voor dit gebied over een parkeervergunning beschikt.
BLAUW: het pilotgebied waar de parkeersensoren worden geplaatst.
Waarom dit wijkdeel?
Dit wijkdeel (afbeelding hierboven) is specifiek gekozen vanwege de volgende redenen:
  • Het gebied beschikt over een goede combinatie van kleine en grotere straten.
  • Het gebied beschikt over zowel één-richtingswegen als twee-richtingswegen.
  • Het gebied grenst aan hoofdroutes door sector 72.
  • Het gebied kent zowel straten waar de bezetting soms hoger is dan 100%, als straten waar de bezetting lager is dan 90%.
  • In het gebied bevinden zich drie bekende “zoeklussen” waar vergunninghouders vaak rondjes rijden op zoek naar een beschikbare parkeerplaats.
Wanneer begint de pilot?

De officiële start van de pilot zal plaatsvinden op 2 juli. De proef zal in totaal 13 maanden duren tot augustus 2019. 

Op 2 juli 2018 kunt u de mobiele applicatie voor het eerst gebruiken. Voor 2 juli zijn alle parkeersensoren geïnstalleerd en kunt u weer gebruik maken van de beschikbare parkeervoorzieningen in uw straat. 

U kunt zich wel al aanmelden voor deelname aan de pilot via het inschrijfformulier onder aan de pagina. Wij brengen u dan via de mail op de hoogte of u bent geselecteerd voor deelname aan de proef. Bedenk wel dat enkel vergunninghouders zich kunnen aanmelden.

De straatdelen
Hoe kan ik deelnemen?

Beste bewoner van parkeersector 72. Via het onderstaande contactformulier kunt u zich aanmelden voor de Slim Parkeren pilot in Blijdorp.

U kunt zich aanmelden als u beschikt over een parkeervergunning voor parkeersector 72

Don’t forget to sign up for our Newsletter full of nuggets on Parking Innovations and Smart Parking Services.

Exit mobile version